Hva koster det å bruke kredittkort?

Tilleggsstoff til side 51 i boka Hva er økonomi? Fakta og funderinger.

I kapittel 5 i boka lærer du blant annet om betalingskort for barn. Du får også vite forskjellen på vanlige bankkort og kredittkort. Med vanlige bankkort bruker du dine egne penger. Med kredittkort tar du opp et lån. Dermed kan det bli dyrt å bruke kredittkort.

Hvis du bruker kredittkort og ikke betaler regningen du får i tide, må du vanligvis betale 20-35 prosent rente per år. Det betyr at hvis du kjøper en vare til 1000 kroner med kredittkort og ikke betaler tilbake før etter ett år, må du betale kredittkortselskapet mellom 200 og 350 kroner i renter i tillegg til de 1000 kronene du opprinnelig lånte.

Kredittkortgjeld vokser fortere og fortere jo lenger den står uten å bli betalt. Det skyldes den såkalte renters renter-effekten, som du kan lese mer om her. Når renten er høy, slik den er på kredittkortlån, betyr det at gjelden din vokser ekstra fort.

Heldigvis har de fleste kredittkort en rentefri periode, som regel på 30-45 dager. Det betyr at du ikke trenger å betale renter før 30-45 dager etter at du har brukt kortet. Hver måned sender kredittkortselskapet deg en faktura (regning) med en forfallsdato. Hvis du betaler innen denne datoen, er lånet gratis. Betaler du etter forfallsdatoen, må du betale renter.

Fordelen med kredittkort er altså at du kan låne penger og kjøpe noe før du får dine egne penger. Ulempen er at hvis du ikke betaler regningen i tide, blir varen mye dyrere enn den ellers ville vært.

[ Tilbake til Finn ut mer! ]

Hva er økonomi? Fakta og funderinger
Boken er skrevet med støtte fra Det faglitterære fond og Fritt Ord. Nettstedet Hvaerøkonomi.no er laget med støtte fra Finansmarkedsfondet.

Les mer om boken
Les mer om forfatteren
Les mer om nettstedet
Les omtaler av boken her
Kjøp boken nå


Gunhild J. Ecklund

Forfatter, formidler og rådgiver