Tilleggsstoff til side 79 i boka Hva er økonomi? Fakta og funderinger.
Det mest vanlige målet som vanligvis brukes for å beskrive hvor rikt et land er kalles bruttonasjonalproduktet (BNP). BNP brukes til å måle verdiskapning i et land, det vil si verdien av de varene og tjenestene et land produserer, minus de varene som ble brukt under denne produksjonen. Både læreren bak kateteret og bilmekanikeren i verkstedet bidrar til BNP.
Når vi skal sammenlikne forskjellige land, brukes ofte BNP per innbygger som mål på hvor rikt et land er. På FN-sambandets side Globalis finner du sammenlikning av BNP per innbygger i verdens land: Globalis.no/Statistikk.
BNP handler om de materielle verdiene i et land. Altså ting. Noen har stilt spørsmål ved om dette er et godt mål på velstand. Det lille kongedømmet Bhutan, som ligger i Himalaya i Sør-Asia, har laget et alternativt mål, nemlig brutto nasjonal lykke (BNL). I dette målet tar man ikke bare med materiell verdiskapning, men prøver også å måle verdien av blant annet familiesamhold, kultur, balanse mellom arbeid og fritid, søvn og tid til meditasjon. Målt i BNP er Bhutan et svært fattig land. Målt i BNL er det mye rikere. For mange av de materielt sett rikeste landene i verden er situasjonen omvendt. Kanskje brutto nasjonal lykke er en bedre måte å måle vår verdiskapning på?