Hvordan tjener banker penger?

Tilleggsstoff til side 83 i boka Hva er økonomi? Fakta og funderinger.

I kapittel 8 i boka kan du lære hva en bank egentlig gjør og hvordan din bankkonto er en del av et stort globalt finanssystem. Her skal vi se nærmere på hvordan banker tjener penger på det de gjør.

Den mest grunnleggende måten banker tjener penger er gjennom renten. Enkelt sagt, er renten prisen på penger (se kapittel 2 i boka). Banken tilbyr innskuddsrente til folk som setter sparepengene sine inn i banken. Det er prisen banken betaler for å få låne disse pengene. Utlånsrenten, derimot, er prisen folk må betale for å få låne penger i banken.

Banken tjener penger ved å passe på at utlånsrenten folk må betale til banken er høyere enn innskuddsrenten som banken betaler til folk. Dette betyr at det er en direkte sammenheng mellom hva bankene tjener, den renten du får på sparepengene dine og den renten som foreldrene dine betaler på sitt boliglån.

Tenk deg at du og foreldrene dine bruker samme bank. Banken tilbyr deg en innskuddsrente på 2 prosent per år. Da kan du være ganske sikker på at foreldrene din må betale mer enn 2 prosent i rente for boliglånet sitt.

Ved å ha høyere utlånsrente enn innskuddsrente, sørger banken for at inntekter fra utlånsrentene som foreldrene dine og andre låntakere betaler, er større enn utgiftene banken har på innskuddsrenter til deg og andre innskytere. Slik tjener banken penger. Forskjellen mellom innskuddsrente og utlånsrente kalles rentemargin.

[ Tilbake til Finn ut mer! ]

Hva er økonomi? Fakta og funderinger
Boken er skrevet med støtte fra Det faglitterære fond og Fritt Ord. Nettstedet Hvaerøkonomi.no er laget med støtte fra Finansmarkedsfondet.

Les mer om boken
Les mer om forfatteren
Les mer om nettstedet
Les omtaler av boken her
Kjøp boken nå


Gunhild J. Ecklund

Forfatter, formidler og rådgiver